Gepubliceerd op: 7 november 2018

De juiste reactie bij een auto-ongeval

Iedereen loopt het risico op een verkeersongeluk. Hoe moet je reageren in dergelijk geval? Hoe kan je de veiligheid ter plekke waarborgen, en de beste regeling bekomen erna? Een paar tips.

Denk veiligheid

Wat moet je eerst doen? Bel 112. Trek je fluovestje aan en plaats de gevarendriehoek. Als iemand gewond raakte, help hem of haar indien mogelijk. Als de schade beperkt is tot blikschade, neem een paar foto’s van de omgeving en de voertuigen, en verplaats ze daarna zodat ze het verkeer niet storen terwijl je de formaliteiten op een veilige plek verderzet. 

Zoek getuigen

Indien het ongeval complex is, of er een geschil ontstaat, zullen de politie en de verzekeraars het op prijs stellen om een beroep te kunnen doen op getuigenissen. Noteer de naam en het adres van de personen die aanwezig waren op de plaats van het ongeval. 

Vul een aanrijdingsformulier in

Indien je een papieren aanrijdingsformulier gebruikt, vul dit zorgvuldig in met de tegenpartij en onderteken het samen alvorens het aan ons te bezorgen. De feiten melden betekent niet dat je erkent aansprakelijk te zijn, maar de aangifte is een belangrijk middel om de schade snel geregeld te krijgen. Dat kan ook gebeuren via je smartphone. Download de app Crashform (iOS of Android). Vul op voorhand de vaste gegevens in, of scan de QR-code op je groene kaart. Voeg er eventueel het e-mailadres van ons kantoor aan toe. Overloop de aan te kruisen vakjes over de omstandigheden van het ongeluk en onderteken de aangifte met de tegenpartij. 

Stuur de foto’s op

Door gebruik te maken van de app Crashform zal je meteen de foto’s kunnen sturen van de situatie na het ongeluk, van de kentekenplaten en van de zichtbare schade. Denk er ook aan om een foto te maken van relevante verkeersborden en –tekens. Indien je een papieren aangifte gebruikt, kan je er ook foto’s aan toevoegen. 

Doe een beroep op je bijstand

Als je over een bijstandsverzekering beschikt, kan je deze bellen zodat ze zich bezighoudt met de pechverhelping ter plekke of het wegslepen van je voertuig. Hou dus altijd het telefoonnummer van de bijstandsverlener bij de hand. 

Stuur de aangifte op

Door gebruik te maken van de app Crashform wordt de aangifte in realtime gedaan. Als je een aanrijdingsformulier hebt ingevuld, moet je het ongeval zo snel mogelijk melden. Een overeenkomst onder verzekeringsmaatschappijen zorgt ervoor dat je verzekeraar de schaderegeling meestal zelf in handen zal nemen – als je niet in fout bent – en het schadebedrag achteraf van de tegenpartij zal terugkrijgen. 

Wie vergoedt je?

Naast de verplichte BA auto kunnen andere verzekeringen tussenkomen na een ongeval:

  • de arbeidsongevallenverzekering zal de gewonden vergoeden op weg naar of van werk, of op een zakenreis; de hospitalisatie- en ongevallenverzekeringen – zoals de bestuurderspolis, zullen tussenkomen voor lichamelijke letsels.
  • Voor materiële schade aan de voertuigen kan je rekenen op uw omniumverzekering... als je er eentje hebt.
  • En indien je over een rechtsbijstandverzekering beschikt, zal deze je helpen je rechten te laten gelden en je verdedigen, inbegrepen voor een rechtbank. 
Meer informatie nodig? Contacteer ons.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
FSMA 023636A
RPR Brugge 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief