Gepubliceerd op: 11 september 2019

Waarom is een omniumverzekering zo interessant?

Steeds meer mensen sluiten naast de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto een omniumverzekering af. En ze hebben gelijk, ze betalen wat meer verzekeringspremie, maar ze krijgen er heel wat voordelen bij.

De omniumverzekering betaalt alle schade aan je voertuig, ook de schade wanneer er geen tegenpartij is. We denken hier bijvoorbeeld aan  storm- of hagelschade. Aan vandalisme of diefstal zonder de dader te kennen, aan aanrijdingsschade met dieren, enzovoort…

Zelfs als er een tegenpartij is, is het vaak interessant om een omniumverzekering te hebben. Denk maar aan ongevallen in het buitenland waar de afhandeling van een schadedossier ietsje langer kan duren of een ongeval met een tegenpartij die zonder verzekering rijdt en waar het waarborgfonds moet tussenkomen. In deze gevallen zal de omniumverzekering je onmiddellijk vergoeden en hoef je niet lang te wachten op een tussenkomst.

Met andere woorden, de omniumvergoeding betaalt sneller.

Je  krijgt niet alleen sneller je geld, maar in vele gevallen krijg je ook meer geld. Zeker bij totaal verlies of diefstal. De meeste verzekeraars betalen gedurende 2 à 3 jaar de volledige waarde aan 100% terug, daarna begint de afschrijvingswaarde. Vanaf dan vermindert elk jaar het terugbetalingspercentage. Ook na het begin van de afschrijvingswaarde, die enkel een invloed heeft bij totaal verlies of diefstal, blijft een omniumverzekering interessant, zeker als je weet  dat een gemiddeld schadedossier in een omniumverzekering 1700 euro kost.  

Wanneer je een omniumverzekering afsluit, is het belangrijk dat we naast de premie ook naar de kleine letters van het contract kijken. Het aantal maanden zonder afschrijving is bijvoorbeeld belangrijk. Een ander vergelijkingspunt zijn de vrijstellingen. Wordt er een vaste vrijstelling of Engelse vrijstelling vastgelegd.  Sommige vrijstellingen worden ook verminderd als je voor de herstelling van de wagen beroep doet op een erkende hersteller.

De premie van de omniumverzekering wordt berekend op de cataloguswaarde of de officiële prijs van de wagen zonder kortingen. Sommige maatschappijen hebben ook een formule ‘factuurwaarde’ waardoor de premie goedkoper is.

Maar wat dan met de vergoeding?

Bij de ongevallen waar er geen sprake is van totaal verlies – en dat is de overgrote meerderheid van de ongevallen – zal de vergoeding identiek zijn in beide formules. Bij totaal verlies is de formule op basis van de cataloguswaarde veiliger omdat je niet altijd dezelfde kortingen zal genieten die je bij de aankoop van je nieuwe wagen had.

Veel mensen schakelen na enkele jaren over op een ‘kleine’ omnium', waarvoor de premie veel goedkoper is dan die voor de gewone omniumverzekering. Deze verzekering dekt schade bij brand, diefstal of inbraak, glasbreuk, aanrijding met dieren en natuurkrachten. Schade die je zelf veroorzaak, is niet gedekt.

Wil je meer weten over de omniumverzekering, aarzel niet om contact op te nemen met ons kantoor.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
FSMA 023636A
RPR Brugge 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief