Gepubliceerd op: 13 november 2019

Vijf goede redenen om de schoorsteen te laten vegen

Er bestaan vele goede redenen om op regelmatige basis de schoorsteen te laten reinigen zelfs als het niet wettelijk verplicht is.

Voorkomen is beter dan genezen is hier de boodschap. Waarom zou je regelmatig de schoorsteen laten reinigen? Er bestaan hier verschillende redenen voor. We geven er vijf.

1.   De schoorsteen kuisen verkleint aanzienlijk het risico op een schoorsteenbrand en CO2-vergiftiging.

2.   Een schoorsteenreiniging is ook financieel interessant. Een schoongemaakte schouw stookt efficiënter. Het lager energieverbruik dat daaruit voorkomt is niet alleen voordelig voor de epc (energieprestatiecertificaat) score van de woning en jouw portemonnee, ook het milieu heeft er alle baat bij.

3.   In bepaalde gevallen ben je bij wet verplicht om jouw schouw te laten reinigen.  De wetgeving kan verschillen  van gewest tot gewest en afhankelijk van het soort stooktoestel dat je bezit. Zo bestaat er een onderscheid tussen een schoorsteen in combinatie met een centraal stooktoestel, waar de reiniging wettelijk verplicht is en een schoorsteen van een individueel stooktoestel (bv. open haard, gashaard,…) dat niet aangesloten is op een centrale verwarmingsinstallatie. Zelfs bij de schoorstenen in combinatie met een centraal stooktoestel wordt er een onderscheid gemaakt tussen gas- en mazoutverwarming. Hier raden we je aan de recentste plaatselijke wetgeving te lezen en na te leven.  En wil je 100% zeker zijn, consulteer dan een erkende schoorsteenveger. 

4.   Bij een duidelijk slecht onderhouden schoorsteen kan de verzekeraar de brandverzekering opzeggen na het uitbreken van een schouwbrand. De brandverzekeraar zal weliswaar de schade betalen altijd verminderd met de contractuele vrijstelling voorzien in de brandpolis. Hij zal nooit de emotionele waarde van sommige goederen compenseren. Vergeet ook de onherstelbare brand- of vergiftigingswonden niet die je gezin of jezelf bij zo’n schadegeval kunnen oplopen.

De brandverzekering gaat er van uit dat je je schoorsteen en ketel of kachel als ‘een goede huisvader’ onderhoudt en preventieve maatregelen neemt tegen brand.

5.   Wanneer je een woning huurt, bestaat de kans dat het huurcontract je verplicht om met een bepaalde regelmaat de schoorsteen te onderhouden. Controleer dus goed het huurcontract. Steeds vaker is het de huurder die instaat voor het regelen en betalen van het schoorsteenonderhoud.

Laat je schoorsteen vegen door een erkende schoorsteenveger en vergeet ook niet het reinigingsattest te vragen, die je best bewaart.

Wil je meer weten over de brandverzekering en wat met de schade bij een schoorsteenbrand, aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief