Gepubliceerd op: 6 augustus 2018

Een hip(pische) verzekering

Ruiters weten dat een ongeval snel gebeurd is. Het paard, de ruiter of een derde kan gewond raken als het dier bijvoorbeeld ontsnapt. Er bestaan gelukkig verzekeringen die alle mogelijke situaties dekken. Je dient evenwel een paar regels te respecteren.

Je plichten...
1. Minstens 14 jaar

Om op de openbare weg te mogen, moet een ruiter minstens 14 jaar oud zijn. Kinderen vanaf 12 jaar mogen gebruik maken van de openbare weg onder begeleiding van een volwassene. 

2. Controle

Als ruiter of begeleider, moet je je paard in alle omstandigheden onder controle kunnen houden: laten stoppen, opnieuw vertrekken, versnellen, vertragen, omdraaien... Je moet genoeg ervaring hebben om de reacties van een bang paard te kunnen voorspellen en om er effectief op te kunnen reageren. 

3. Op de openbare weg
  • Je bent verplicht gebruik te maken van de rijbaan, door zoveel mogelijk rechts te blijven.
  • Je mag maximaal met zijn tweeën naast elkaar, ook als voertuigen aan komen rijden en proberen in te halen.
  • Je kan met meerderen naast elkaar zijn op onverharde wegen en wandelpaadjes. Let er echter wel op dat je regels met betrekking tot kruisen en inhalen respecteert.
  • Galop is verboden in een bebouwde kom. Gestrekte en korte draf zijn overal toegelaten, maar je moet altijd je snelheid onder controle kunnen houden. 
4. Bij verminderde zichtbaarheid

Als je rijdt met een zichtbaarheid onder de 200 m, dan moet je een wit of geel licht vooraan plaatsen, en een rood achteraan. In het donker dien je reflectoren te dragen aan je armen en benen, alsook op de benen van je paard.

5. Paardrijden is verboden:
  • op privéterreinen,
  • op ontmoetingsplaatsen,
  • op weiden en velden,
  • op snelwegen en wegen voor auto’s,
  • op voet- en fietspaden. 
Qua verzekeringen
1. Het paard verzekeren

Je kan een sterfteverzekering voor je paard afsluiten. Deze verzekering dekt alle sterfterisico’s ten gevolge van ziekte (koliek, enz.), ongevallen, transport, brand, elektrocutie, verdrinking, blikseminslag en diefstal.  De verzekeraar waarborgt de volledige vergoeding van de verzekerde waarde. De hospitalisatiekosten voor koliekoperaties worden ook meeverzekerd.  Je kunt ook de verzekering uitbreiden tot de hospitalisatiekosten en invaliditeitskosten in geval van ziekte of ongeval. De premies hangen af van de ouderdom van het paard, alsook het gebruik ervan en de verzekerde waarde. 

2. De ruiter verzekeren

Een ruiter kan een persoonlijke ongevallenverzekering afsluiten die alle ongevallen dekt die zich kunnen voordoen tijdens het paardrijden of tijdens het verzorgen van het paard.  In deze polis kan een bedrag bij overlijden, bij blijvende invaliditeit, bij tijdelijke werkongeschiktheid en voor medische kosten voorzien worden. 

3. De familiale BA-verzekering

De eigenaar van het paard is aansprakelijk voor alle gevolgen van schade veroorzaakt door zijn paard aan derden, zowel lichamelijke als materiële. Voor particulieren (recreatief) kan dit risico gedekt worden door de BA van de familiale polis, waardoor de schade veroorzaakt aan derden door de gezinsleden en hun dieren gedekt is.

Ben je een ruiter, of ben je van plan je kinderen voor paardrijlessen in te schrijven? Contacteer ons.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief