Gepubliceerd op: 30 januari 2019

Hoe schade aan waterleidingen vermijden bij vrieskou?

Winterse temperaturen kunnen heel wat kopzorgen veroorzaken. Een daling van de temperatuur tot min vijf graden kan ervoor zorgen dat je waterleiding en watermeter bevriezen.

Dus liever voorkomen dan genezen is de boodschap. 

Zeven belangrijke tips:

1.     Het is belangrijk dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft. Is dat niet het geval zoals in een kelder of een garage, dan plaats je bijvoorbeeld een elektrisch verwarmingslint. Doe hiervoor best een beroep op een vakman. Hij weet hoe hij een verwarmingslint moet plaatsen of hij kan je tenminste het juiste advies geven.

2.     Geef de nodige aandacht aan de buitenkraantjes. Zorg er voor dat vóór de aanvang van de vrieskou de toevoer naar de buitenkranten afgesloten is en de leiding ‘leeg’ gemaakt is.

3.     Is de woning onbewoond? Het is beter dat je het water afsluit. Laat alle leidingen vooraf leeglopen. Draai daarom alle kranen open nadat je de hoofdkraan hebt dichtgedraaid.  Een andere oplossing voor een niet-bewoonde woning of bij afwezigheid is de verwarming nooit volledig afzetten.

4.     Controleer regelmatig de stand van je watermeter omdat alle lekken niet zichtbaar zijn. Je kan ‘s avonds bijvoorbeeld voor je gaat slapen de watermeter noteren. Stel dat er ‘s morgens een verschil is in de waterstand en je hebt ‘s nachts geen water gebruikt, dan heb je wellicht een lek en kan je de oorzaak hiervan opzoeken.

5.     Stel dat er nergens in de woning water is, dan is de aansluiting waarschijnlijk bevroren. Sluit in dit geval de hoofdkraan. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met een haardroger dat je heen en weer beweegt. Of met een warm doek. Nooit een brander gebruiken. Draai nadien de hoofdkraan voorzichtig open en controleer of er geen buizen gesprongen zijn. Daarna kan je de hoofdkraan volledig opendraaien. Als de leidingen  buitenshuis bevroren zijn, is het beter dat je beroep doet op een vakman.

6.     Verwittig je eventuele huurders om net zoals jij de nodige preventiemaatregelen te nemen in de verhuurde woning.

7.     Ingeval van schade, neem zo  vlug mogelijk contact op met ons kantoor zodat we een schadedossier kunnen openen en een bezoek van een expert kan plannen. Maak in afwachting van de komst van de expert foto’s van de schade, maak een lijst van de schades, verzamel eventueel aankoopfacturen…. dit zal de afhandeling van het schadedossier vergemakkelijken. 

Contacteer ons voor meer informatie.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief