Gepubliceerd op: 14 november 2018

6 manieren om van je geld te genieten wanneer je kinderen het nest verlaten

Je volgroeide kinderen zijn het huis uit en onderhouden zichzelf. Dit verlaagt je maandelijkse financiële uitgaven met enkele honderden euro's. Hoe ervan profiteren?

1. Zorgen voor een comfortabel pensioen

Heb je voldoende kapitaal om je levensstandaard op peil te houden bij je pensionering? Zo niet, dan is het eerste wat je best doet met het financiële overschot dat door het vertrek van je kinderen wordt gegenereerd, de verdere uitbouw van uw toekomstig pensioenkapitaal. 

2. Vroeger stoppen met werken

Als je de mogelijkheid of de middelen hebt gehad om een comfortabel pensioenkapitaal op te bouwen, kan het overschot je in staat stellen om te voorkomen dat je tot de pensioengerechtigde leeftijd moet wachten om te stoppen met werken. Vooral als het vertrek van je kinderen min of meer samenvalt, zoals vaak het geval is, met het einde van je hypotheekbetalingen. 

3. Verhuizen

Lijkt het gezinshuis ineens te groot voor je? Misschien is de tijd gekomen om te kiezen voor een kleiner, zuiniger, minder energieverbruikend huis..... en om een aanzienlijke meerwaarde te realiseren door het huis dat je 20 of 30 jaar geleden hebt gekocht te verkopen. 

4. Van je vermogen genieten

Het hebben van extra middelen dwingt niemand om zijn levensstijl te verbeteren. Maar het is een goed moment om (een beetje) te profiteren van je kapitaal. Sommigen doen dit om te reizen, anderen investeren in een tweede woning..... Dit laatste kan ook worden beschouwd als een investering op lange termijn. Het zal niet onmiddellijk rendement opleveren, maar de waarde ervan kan stijgen ten voordele van je erfgenamen. 

5. Je kinderen helpen

Als je kinderen aan hun actieve leven beginnen, kan je ook in de verleiding komen om hen een beetje hulp te bieden, bijvoorbeeld door hen de betaling van het voorschot op hun eerste huis aan te bieden. Vergeet niet dat alle kinderen niet dezelfde behoeften hebben op hetzelfde moment en dat wat je vandaag de dag hebt misschien niet zo groot meer is binnen een paar jaar. Een oplossing om iedereen op dezelfde voet te plaatsen kan de renteloze lening zijn..... zonder terugbetaling als je het niet nodig hebt. 

6. Successierechten verlagen

Vanaf een bepaalde leeftijd willen sommige ouders graag een schenking doen aan hun kinderen om zodanig de successierechten te verminderen. In plaats van een vermogen te verdelen dat je misschien nog nodig zal hebben – we leven immers langer! - waarom niet een deel van je overschot besteden aan een verzekering die de toekomstige successierechten zal dekken? Verschillende levensverzekeringformules hebben dat als doel. 

Meer informatie nodig? Contacteer ons.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief