Gepubliceerd op: 13 maart 2019

Er bestaan alternatieven om je woonlening goedkoper te maken.

Er bestaan alternatieven om de woonlening goedkoper te maken. Wie een groepsverzekering, Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) of Individuele Pensioentoezegging (IPT) heeft, kan op deze verzekeringen een beroep doen voor een aankoop van een woning.

Wie bouwt of aan een aankoop van een woning denkt, gaat meestal naar zijn huisbankier voor een klassiek woonkrediet.

Nochtans bestaan er alternatieven bij de aankoop van een woning zoals de groepsverzekering, het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen en de Individuele Pensioentoezegging.  

We zetten de mogelijkheden even op een rijtje:

1.      Je kan een voorschot vragen op de reeds gevormde reserve van je contract. Op dit voorschot betaal je intrest, maar je kan ook beslissen de intresten op het einde van het contract terug te betalen. Als je dan met pensioen gaat, ontvang je een kapitaal verminderd met het voorschot en de intresten. Vraag wel hoeveel intresten je moet betalen om je voorschot op te nemen.

Het voordeel hiervan is dat je de hoge kosten vermijdt van een hypothecaire inschrijving. De intresten kan je wel fiscaal aftrekken, omdat het om een aankoop van een woning gaat. De kapitaalsaflossingen zijn niet aftrekbaar omdat het geen hypothecair krediet is. Het opvragen van een voorschot moet wel voorzien zijn in het reglement van je verzekering.

2.      Je kan het contract gebruiken als schuldsaldoverzekering wanneer je een woonkrediet afsluit bij een bank. Op die manier bespaar je de kosten van een schuldsaldoverzekering. Stel dat je vroegtijdig overlijdt, dan zal het gespaarde kapitaal van je verzekering gebruikt worden om de lening af te betalen.

3.      Je kan je verzekering ook gebruiken als ‘pand’ bij het afsluiten van een woonkrediet bij een bank. Op die manier kan je misschien onderhandelen over een lagere intrestvoet en het leningsbedrag.

Het is belangrijk dat je deze mogelijkheden onderzoekt als je een woning aankoopt. We helpen je hier graag bij en zoeken de juiste formule voor je. Uiteraard kan je één van deze formules combineren met een klassiek woonkrediet. Door een voorschot van je verzekering op te vragen, moet je bijvoorbeeld minder bij de bank lenen. Een lagere quotiteit betekent meestal een lagere intrestvoet.

Aarzel niet met ons contact op te nemen als je meer info wenst.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief