Gepubliceerd op: 8 mei 2019

Ouders lopen een groot risico wanneer ze de autoverzekering van hun zoon of dochter op hun naam zetten

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben 4 keer meer kans op een dodelijk ongeval of een ernstig letsel in het verkeer dan de gemiddelde automobilist. Dat is ook de voornaamste reden waarom een autoverzekering voor jongeren duur is. Sommige ouders overwegen dan ook om de autoverzekering voor het voertuig van hun zoon of de dochter op hun naam af te sluiten zonder melding te maken van de naam van de dochter of de zoon. Dat raden wij ten zeerste af.

Jonge bestuurders hebben een grotere kans op een ongeval waarbij snelheid, alcohol, nachtelijk rijden of aanwezigheid van een passagier een rol speelt. Ook zijn ze vaker betrokken bij eenzijdige ongevallen, dit zijn ongevallen waarbij geen andere partij betrokken is.  Een verkeersongeval is daarenboven de doodsoorzaak nummer één bij jongeren tussen de 20 en 24 jaar. Dat is dan ook de reden waarom de autoverzekering voor een jongere (tot 24 of 26 jaar) duurder is dan een verzekering van een ‘ervaren’ autobestuurder.

Het is belangrijk dat de verzekeringsmaatschappij weet wie de bestuurder is van het voertuig. Stel dat de jongere niet opgenomen is in de polis van de ouders, kan de verzekeringsmaatschappij bij ongeval veroorzaakt door de jongere de volledige of gedeeltelijke terugbetaling van de schadevergoeding terugeisen. Als verzekeringsnemer ben je verplicht alle gegevens over te maken aan de verzekeringsmaatschappij, zodat zij het risico goed kan inschatten en de juiste premie kan berekenen.

Tips om een verzekering met een ‘aanvaardbare’ premie af te sluiten.
  • Duid de jongere aan in je autoverzekering als hij of zij regelmatig met de wagen van de ouders rijdt. Omdat de jongere aangeduid is in de polis, telt de periode vanaf vermelding in de polis mee als jaren ‘rijervaring’  en is dit een mogelijkheid om een korting te krijgen wanneer de jongere zelf een autoverzekering onderschrijft.
  • Kies een tweedehandswagen boven een nieuwe wagen, dikwijls moet er geen omniumverzekering afgesloten worden.
  • Ga in op de digitale aanbiedingen die vandaag bestaan om het rijgedrag te evalueren en bij te sturen. Ingeval van positief rijgedrag zit er misschien een premievermindering in.
  • Vraag een offerte bij de verzekeringsmaatschappij van de ouders. Sommige verzekeringsmaatschappijen geven een aanzienlijke korting wanneer de ouders meerdere verzekeringscontracten onderschreven hebben bij dezelfde maatschappij.
  • Sommige maatschappijen geven korting op ‘beperkt’ gebruik, zoals bij maximum x km per jaar.
  • Sommige maatschappijen komen tussen in een rijstage en zo wordt de kans op een ongeval verlaagd. Hoe minder ongevallen, hoe lager de premie.
Ben je dus in de situatie dat je zoon of je dochter voor het eerst met een auto in het verkeer komt, neem dan contact op met ons. We zoeken samen naar een aanvaardbare premie.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief