Gepubliceerd op: 18 juni 2019
Vier verzekeringsantwoorden van je makelaar
Zijn zonnepanelen verzekerd in de brandverzekering? Wat als je kind op kot gaat? Wanneer moet ik een brandverzekering afsluiten als ik een huis koop of wat als ik betrokken ben in een ongeval met een onverzekerd voertuig? Lees hieronder het antwoord.
Zijn zonnepanelen verzekerd in de brandverzekering?
Hoewel de plaatsing van zonnepanelen de waarde van je woning verhoogt, vragen de meeste maatschappijen geen premieverhoging ingeval van plaatsing van zonnepanelen.
In vele contracten is er een veiligheidsmarge van 10% op de waarde van het verzekerde gebouw en omdat zonnepanelen niet zo duur zijn, valt de verhoging van de verzekerde waarde meestal binnen de 10%. In andere contracten met het systeem via een evaluatierooster zijn zonnepanelen automatisch verzekerd.
Toch is het belangrijk om met ons contact op te nemen. We kijken dan samen na of:
- de zonnepanelen al dan niet verankerd zijn aan het huis?
- er zonnepanelen in een bijgebouw of in de tuin geplaatst worden?
- de zonnepanelen op een plat dak geïnstalleerd worden
- de zonnepanelen gedekt zijn tegen diefstal.
Dus reden genoeg om met ons contact op te nemen. We raden je aan om niet een ‘all-in’ verzekering voor zonnepanelen af te sluiten die dikwijls aangeboden wordt door de leverancier. Je bestaande verzekering is dikwijls al meer dan voldoende en bovendien vallen de zonnepanelen een bepaalde periode onder garantie, die afhangt van leverancier tot leverancier.
Wanneer moet ik een brandverzekering afsluiten als ik een woning koop?
Vanaf de ondertekening van het compromis word je ten opzichte van de verkoper als eigenaar beschouwd.
Normaliter loopt de brandverzekering van de verkoper na de ondertekening van het compromis nog drie maanden verder, maar toch raden we aan om onmiddellijk een brandverzekering te onderschrijven.
Je weet immers niet hoe de vorige eigenaar zijn gebouw verzekerd heeft. Is het gebouw voldoende verzekerd? Welke waarborgen zijn er verzekerd? Of wat als de vorige eigenaar de premie niet meer verder betaalt? Of werd de polis om één of andere reden ondertussen geschorst?
Je hoeft geen brandverzekering te onderschrijven wanneer er bijvoorbeeld in het compromis duidelijk gesteld wordt dat het eigendomsrecht pas overgedragen wordt bij de ondertekening van de notariële akte.
Mijn kind gaat op kot? Moet er een brandverzekering afgesloten worden voor het kot?
Voor zover de student nog gedomicilieerd is bij de ouders, is er op het eerste gezicht geen probleem.
In principe betaalt de brandverzekering van de ouders de schade. Het is altijd interessant om de voorwaarden van de polis goed te lezen. Zeker wanneer de student voor zijn studies in het buitenland verblijft. Mocht je hier vragen hebben, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Misschien moeten we een uitbreiding vragen van het huidige contract.
De uitbreiding kan ook een diefstalverzekering zijn. Studentenkoten zijn dikwijls een schatkamer voor dieven (laptops, spelconsoles, iPads). Wanneer er een diefstalverzekering onderschreven is in de woonverzekering van de ouders, is in principe ook de inboedel van het kot van de zoon of de dochter gedekt.
Wat als ik betrokken ben bij een auto-ongeval met een tegenpartij zonder autoverzekering?
Bij ongeval in recht zal het Gemeenschappelijk Waarborgfonds je schade vergoeden en zal dit fonds de vergoeding achteraf terugvorderen bij diegene die het ongeval veroorzaakt heeft.
Als slachtoffer van het auto-ongeval met een onverzekerd voertuig als tegenpartij wordt het proces van schadeloosstelling er niet gemakkelijker op, zeker als het ongeval gebeurd is buiten de Europese Economische Ruimte, want dan komt het Gemeenschappelijk Waarborgfonds niet tussen.
Deze beslommeringen kan je vermijden door een omniumverzekering af te sluiten. Dan komt de verzekering voor de materiële schade altijd tussen ongeacht of de tegenpartij verzekerd is of niet en hoef je niet te wachten op de vergoeding van het Gemeenschappelijk Waarborgfonds.
Contacteer ons voor meer info.