Gepubliceerd op: 1 juli 2020

Je makelaar antwoordt op je ’vakantievragen’

Een barbecue organiseren in het gemeentepark, de kinderen van je broer komen op vakantie, je moet een reis annuleren omdat je zoon herexamens heeft, je kind vertrekt op bivak… Welke verzekering komt er tussen als er iets gebeurt?

Ik organiseer een barbecue in het stadpark. Door een onoplettendheid komt er een hete kool in een struik. Er ontstaat brand, die een bloemperk totaal vernielt.

Tal van publieke parken laten barbecues toe en sommigen bieden zelfs hun eigen infrastructuur aan, op voorwaarde dat bepaalde regels nageleefd worden. Maar hier ook is een minuutje onoplettendheid genoeg, een windvlaag en de hete kolen steken bijvoorbeeld een droog struikgewas in brand. Hier kan het gemeentebestuur de kosten van de nieuwe beplantingen op jou verhalen. In dit geval zal je aangifte moeten doen bij je familiale verzekering.

De kinderen van mijn broer komen op vakantie. Komt mijn familiale verzekering tussen als ze schade aan iemand anders aanrichten?

Ook familieleden en vrienden die bij jou een vakantieperiode doorbrengen worden beschouwd als verzekerden. Wanneer zij dan schade aanrichten aan derden – niet aan jouw gezin – komt je familiale verzekering tussen. Wanneer in dit geval één van je vaste gezinsleden schade veroorzaakt aan deze familieleden of vrienden die bij je tijdelijk verblijven, dan worden zij beschouwd als derden en zal ook je familiale verzekering tussenkomen.

Mijn zoon heeft herexamens, waardoor de familiereis moet geannuleerd worden? Zullen de kosten terugbetaald worden door de reisannulatieverzekering?

Veel maatschappijen dekken herexamens als reden voor annulatie. De meeste verzekeraars stellen een aantal bijkomende voorwaarden bij annulatie door herexamens. Zo vereisen bepaalde verzekeraars dat er nog geen herexamens gekend waren op het moment dat je de vakantie boekt. Anderzijds kan als voorwaarde ook worden gesteld dat de herexamens plaatsvinden in een bepaalde periode rond de vakantie. Een andere voorwaarde die kan opgelegd worden is dat het uitstellen van het herexamen onmogelijk is.

Mijn kind vertrekt op bivak. Is hij wel goed verzekerd?

De grote jeugdbewegingen zijn verplicht om een standaardverzekering te onderschrijven voor de burgerlijke aansprakelijkheid van hun leden, alsook een ongevallen verzekering  en meestal is er ook een rechtsbijstand voorzien.

We raden je inderdaad aan voor je kind vertrekt de leiding aan te spreken of de website van de jeugdbeweging na te kijken in welke mate je kind als lid van een jeugdbeweging verzekerd is én of je kind voldoende verzekerd is.
We kunnen samen je eigen verzekeringsportefeuille naast de waarborgen van de verzekering van de jeugdbeweging leggen en oordelen of er een betere dekking nodig is.


Zo is een goede familiale verzekering van groot belang. Deze verzekering komt tussen wanneer je kind schade berokkent aan een derde. Er is dus sprake van een fout. Daar is de dekking meestal ruimer dan de verzekering van de jeugdbeweging. In lichamelijke schade is er dekking tot iets meer dan 20 miljoen euro, in materiële schade tot iets meer dan 1 miljoen euro. Maar ook de dekkingen van een goede ongevallen- of hospitalisatieverzekering zullen doorgaans ruimer zijn dan die bij de verzekering van de jeugdbeweging. Ook een reisbijstandsverzekering kan interessant zijn, alleen al om je verplaatsingskosten terug te betalen, mocht je kind in een hospitaal in het buitenland verblijven.

 

Wens je hierover meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief