Gepubliceerd op: 27 november 2019
Wat te doen na het overlijden van een dierbare?
Na het overlijden van een dierbare, begint een administratieve molen te draaien. Hieronder vind je enkele antwoorden op praktische vragen die we onder andere konden lezen in De Tijd.
Na de vaststelling van een arts, moeten verscheidene instanties op de hoogte worden gebracht. In de eerste plaats de burgerlijke stand van de gemeente. Het is vaak de begrafenisondernemer die dit op zich neemt. Andere instanties die je bijvoorbeeld op de hoogte moet brengen, zijn het ziekenfonds, de directie voor inschrijvingen van voertuigen (DIV) en de verzekeringsmaatschappijen (via ons kantoor). Hier speelt je uitvaartverzekering een belangrijke toegevoegde waarde.
Aangifte binnen 4 maanden na overlijden
Zodra iemand overlijdt, moet een aangifte van nalatenschap binnen 4 maanden worden ingediend bij het Vlaams, Brussels of Waals Gewest, afhankelijk van de regio waar de overleden persoon woonde. Gedurende de indieningstermijn kunnen de erfgenamen nog verbeteringen aanbrengen aan het aangifteformulier. Dat betekent dus dat de administratie het dossier pas begint te verwerken vier maanden na het overlijden. Als je de aangifte te laat indient, is er een belastingverhoging verschuldigd. Op eenvoudig verzoek kan je wel een uitstel van indiening van de aangifte voor een termijn van twee maanden bekomen. Een verzoek tot uitstel van meer dan twee maanden moet worden gemotiveerd.
De aangifte moet gebeuren door alle wettelijke erfgenamen, aangeduid door de wet, en alle legatarissen, aangeduid door een testament, van de overledene. Zij kunnen elk apart aangifte doen, maar in de praktijk gebeurt dat vaak door één gezamenlijke aangifte. Er kan daarvoor ook een notaris worden ingeschakeld.
Hoe bereken je waarde van woning en inboedel?
Voor de waarde van de inboedel wordt vaak gekeken naar de verzekerde waarde in de brandverzekering. Voor 'gewone' inboedels zonder specifieke of extra hoge inboedelverzekering, wordt doorgaans een waarde aanvaard tussen 5 en 20 procent van de verzekerde waarde. De inboedel van bejaarden kan je vaak zelfs voor nog minder aangeven of zelfs pro memorie 'zonder waarde' vermelden. Zorg in dat geval wel voor een bewijs, bijvoorbeeld van een kringloopwinkel, of neem foto's van de inboedel.
Wil je meer weten over successieplanning en de uitvaartverzekering, aarzel niet om contact op te nemen met ons kantoor.