Gepubliceerd op: 4 maart 2020

Zelfde wagen als je buurman, dus waarom niet dezelfde verzekeringspremie ?

Je stelt je misschien de vraag? Een goeie kennis rijdt met dezelfde auto en hij betaalt meer premie voor zijn autoverzekering dan jij. Waarom is er een verschil?

De berekening  van een verzekeringspremie is gebaseerd op het solidariteitsprincipe (eigenlijk betaalt iedereen voor de schade van iemand anders). Er bestaan weliswaar verschillende parameters die de premie van de autoverzekering beïnvloeden.

In de eerste plaats is er de keuze van de verzekeringsmaatschappij. Daar ligt juist de meerwaarde van een verzekeringsmakelaar. We zoeken voor jou de beste verzekering met de juiste prijs. Dat is het grote verschil met de banken, de verzekeringsagenten en de directe onderschrijvers die verbonden zijn aan één maatschappij.  ‘Wie goed vergelijkt, bespaart meestal’, is hier het moraal van het verhaal.

De prijs van de omniumverzekering hangt af van de formule waarvoor gekozen wordt: volledige omnium of kleine omnium. Ook in de volledige omnium zijn er verschillen op vlak van afschrijvingen, vrijstellingen en de verzekerde waarde. Je kan hier moeilijk appels met peren vergelijken, want er bestaan heel wat verschillen tussen de verzekeringsmaatschappijen.

Ook de leeftijd speelt een belangrijke rol. Stel dat je kennis jonger is dan 26 jaar, dan betaalt hij wellicht een hogere verzekeringspremie omdat jongeren statistisch gezien een hoger risico op ongevallen hebben.  Gelukkig bestaat er hier wel het solidariteitsbeginsel. Stel dat het niet bestond, dan zou de premie voor een jongere onbetaalbaar zijn gezien de kostprijs van de ongevallen bij de jongeren.  Jongeren kunnen in bepaalde gevallen wel van een extra-korting genieten wanneer ze bijvoorbeeld een app installeren om hun rijvaardigheid te testen en te evalueren.

Een andere factor die de premie beïnvloedt is de plaats waar je woont. Woon je in een grootstad, dan bestaat er een kans dat je verzekeringspremie hoger is. In een grootstad is de kans op ongevallen groter dan bijvoorbeeld in een landelijk gebied.

Dat is ook het geval wanneer je in het verleden schadegevallen had. Hoe meer schadegevallen in het verleden, hoe hoger de premie.

Tenslotte bepaalt ook het gebruik van het voertuig hoeveel premie je betaalt. Gebruik je het voertuig voor professioneel gebruik of enkel voor privégebruik? Verschillende maatschappijen bieden ook kortingen aan als je per jaar weinig kilometers (bijvoorbeeld minder dan 10.000 kilometer) aflegt. Er bestaan inderdaad verschillende factoren die ervoor zorgen dat de verzekeringspremie voor dezelfde exacte auto verschillend kan zijn.

Wil je meer weten of je de juiste premie voor je autoverzekering betaalt, aarzel niet om met ons contact op te nemen.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief