Gepubliceerd op: 1 april 2020

Hoe reageer je het best na een verkeersongeval met je voertuig?

Je bent zeker en vast niet de enige die niet goed weet wat je moet doen na een ongeval omdat je vaak in shock of in paniek bent. Ooit zei een klant tegen mij : ‘Ik kon zelfs mijn eigen gekrabbel op het aanrijdingsformulier niet meer lezen. Ik was zo geschrokken, ik was in paniek’. Dit verhaal is niet uitzonderlijk. Hierbij enkele tips wanneer je met je voertuig betrokken geraakt bij een verkeersongeval.

Het is niet altijd nodig om de politie te bellen.

Als er enkel blikschade is, dan kun je een ongeval zelf afhandelen met de tegenpartij. Vul het Europees aanrijdingsformulier zo volledig mogelijk in. Vergeet zeker en vast niet een schets van het ongeval te tekenen.  Ook bij twijfel over wie in fout is, hoef je de politie niet te bellen. De politie spreekt zich niet uit over schuld of onschuld, dat doen de verzekeraars of de rechtbank. Je kunt de politie wel vragen om ter plaatse te komen als de documenten van de tegenpartij niet in orde zijn of als je vermoedt dat de tegenpartij onder invloed is van drank of drugs.

Je moet de politie wel altijd contacteren als er gewonden of doden zijn. Je moet bij het ongeval blijven tot het formulier is ingevuld of de politie ter plaatse is, anders pleeg je vluchtmisdrijf.

Als je de wagens verplaatst na een ongeval, doe je je gele hesje aan.

Op auto(snel)wegen is dat trouwens verplicht. Is er enkel blikschade? Neem dan foto’s van de situatie en zet de voertuigen zo snel mogelijk op een veilige plaats volgens de regels van een geparkeerd voertuig. Kunnen de voertuigen niet meer verplaatst worden, plaats dan je gevarendriehoek en gebruik de vier richtingaanwijzers. Zijn er gewonden of doden, laat de voertuigen dan staan tot de politie ter plaatse is.

Ik ben tegen een geparkeerde auto gereden.

Laat dan je persoonlijke gegevens achter en breng de politie op de hoogte van de situatie. Hetzelfde geldt voor als je bijvoorbeeld een verkeersbord, een verlichtingspaal of vangrail hebt beschadigd.

Doe je dat niet, dan is er ook sprake van vluchtmisdrijf.

Er zijn er gewonden en/of doden.

Dan bel je uiteraard zo snel mogelijk naar het nummer 112.

  • Blijf rustig aan de telefoon, spreek duidelijk en leg meteen uit wat er aan de hand is.
  • Vermeld de plaats van het ongeval en wees zo specifiek mogelijk: gemeente, straat, huisnummer of de rijrichting.
  • Geef ook mee hoeveel voertuigen betrokken zijn, hoeveel slachtoffers er mogelijk zijn en wat hun toestand is.
Aarzel in geen geval ons te contacteren wanneer je vragen of twijfels hebt.

Voor de afhandeling van het schadedossier raden wij je aan zo vlug mogelijk contact op te nemen met ons kantoor.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief