Gepubliceerd op: 11 november 2020

In welke mate dekt de arbeidsongevallenverzekering het thuiswerken?

Het thuis -of telewerken is meer en meer ingeburgerd. Tijdens de corona crisis is het voor velen duidelijk geworden welke mogelijkheden telewerken biedt. Maar hoe zit het met de ongevallen tijdens het tele- of thuiswerken? Zijn ze verzekerd door de arbeidsongevallenverzekering?

Er zijn vier voorwaarden om aan een arbeidsongeval te voldoen:

  • Er moet een arbeidsovereenkomst bestaan.
  • Er is een letsel na een ongeval.
  • Het ongeval gebeurt tijdens het werk en houdt verband met de risico’s van het werk.
  • Er is dus geen sprake van een arbeidsongeval wanneer de werknemer zich bezeert bij het schoonmaken van het huis of tijdens een wandeling in het park.

Sinds 27 januari 2019 worden de werknemers die aan telewerk doen beter immers beschermd in de arbeidsongevallenverzekering. Waar vroeger de bewijslast bij het slachtoffer lag dat het om een ongeval ging dat tijdens de werkuren gebeurde, is er al sinds 2009 een vermoeden van een arbeidsongeval. Een telewerker die vandaag een brandwonde oploopt in de keuken bij het maken van zijn middaglunch is gedekt in de arbeidsongevallenverzekering, net zoals iemand verzekerd is wanneer hij over een kabel struikelt aan zijn bureau.

Ook de arbeidsweg krijgt een bredere invulling. Vanaf nu wordt onder andere de weg (heen en terug) van de woonplaats (of de gebruikelijk plaats van het telewerk) naar de lunchplek (of de plaats waar de telewerkers zijn lunch koopt) als arbeidsweg gedefinieerd.

Ook wanneer de telewerkers hun kinderen naar school of de kinderopvang brengen, zijn ze verzekerd in de nieuwe wetgeving. Net zoals ook de werknemers die een omweg maken om hun kinderen te vervoeren van en naar de kinderopvang of school, hierdoor gedekt zijn.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief