Gepubliceerd op: 3 maart 2021

Schoorsteen niet geveegd? Zal de brandverzekering tussenkomen bij brandschade?

Zal de woningverzekering tussenkomen omdat de schouw niet geveegd is of de verwarmingsinstallatie niet onderhouden is? Dat is inderdaad een vraag die velen stellen. Het antwoord is ja. Na een brand in de woning waarvan de eigenaar of huurder vergat het jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren en naliet de schouw te vegen, zal de brandverzekering in principe tussenkomen.

Toch is de boodschap, beter voorkomen dan genezen. Dat betekent niet dat je de woning mag laten verkommeren. Integendeel, we raden je sterk aan  om preventief te zijn. Op die manier leef je de wettelijke bepalingen na en vermijd je een boete bij een inspectie. Bovendien heeft een regelmatig onderhoud een impact op het rendement van je installatie en je beperkt de vervuiling van het leefmilieu. Dat is wat we noemen ‘handelen als een goede huisvader’.

Daarenboven zal de tussenkomst van de verzekering altijd verminderd worden met de contractuele vrijstelling voorzien in de woningverzekering en zal ze nooit de emotionele waarde van sommige goederen compenseren.

En last but not least, vergeet ook de onherstelbare brand- of vergiftigingswonden niet die je gezin bij zo’n schadegeval kan oplopen. België is immers op het vlak van woningbranden met dodelijke slachtoffers geen goede leerling, ondanks de verplichting van de installatie van de rookmelders vanaf 1/1/2020. Zeker als je  het vergelijkt met Nederland. In 2019 bijvoorbeeld was het aantal dodelijke slachtoffers meer dan het dubbele dan bij onze Noorderburen. 

Wat zegt de wetgever?

Er bestaat wel een wetgeving die zegt dat het onderhoud van een centrale verwarmingsinstallatie, inclusief de schoorsteen, (stookolie, steenkool, hout) jaarlijks moet gebeuren. Bij gasverwarming is dit twee- of driejaarlijs afhankelijk van het gewest waar je woont. Bij niet-naleving van deze wetgeving kunnen de lokale besturen na inspectie een boete opleggen.

Bij huurwoningen moet de huurder instaan voor het onderhoud van de installatie. Het onderhoud moet gebeuren door een erkende technicus.

In principe zal de woningverzekering een brand in de woning waarvan de eigenaar of huurder vergat het jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren en naliet de schouw te vegen, tussenkomen. Wel kan de verzekeringsmaatschappij het contract na het schadegeval of bij de eerstvolgende vervaldag opzeggen, wanneer men vaststelt dat het onderhoud verwaarloosd werd. In dit geval wordt het moeilijk om een contract af te sluiten bij een andere verzekeringsmaatschappij.

Wil je hierover meer info, aarzel niet om ons kantoor te contacteren.
Nog geen brandverzekering via ons kantoor? Klik hier voor een offerte!

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief