Gepubliceerd op: 29 juli 2021

Welke verzekering voor je caravan?

De coronacrisis heeft zeker en vast een impact op het reisgedrag van de Belgen. Zo zijn er veel Belgen die met een caravan hun vakantie zullen doorbrengen. Weg van de verre drukte en de massaverplaatsingen. Als je dan met een caravan op reis vertrekt, in welke mate moet het voertuig afzonderlijk verzekerd worden?

Elke eigenaar van een motorvoertuig is wettelijk verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA-autoverzekering) af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die je met jouw voertuig aan derden aanricht.

De wetgever beschouwt een caravan van meer dan meer dan 500 kg als een motorvoertuig en dus is er een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid nodig. Een caravan dient steeds verzekerd te worden bij dezelfde maatschappij als het trekkend voertuig.

Dat betekent echter niet dat je meteen een nieuwe polis moet onderschrijven. Veel hangt af van het maximum toegelaten gewicht.

Caravan van minder dan 750 kg

  • Geen inschrijving van de aanhangwagen nodig;
  • Geen aparte verzekering van de aanhangwagen nodig;
  • De aanhangwagen is meestal automatisch meeverzekerd via de verplichte BA-verzekering van het trekkend voertuig;
  • Je dient een duplicaat van je bestaande nummerplaat te bevestigen op de aanhangwagen;

Caravan van meer dan 750 kg

Voor een caravan met een MTM van meer dan 750 kg zijn een inschrijving en keuring verplicht. Er moet een nummerplaat aangevraagd worden. De procedure van inschrijving verschilt tussen nieuwe of occasie aanhangwagens. Bovendien moet je een verzekering BA voor de caravan onderschrijven.

Enkele tips:
  • Verplaats je je met een caravan, neem altijd contact op met ons kantoor. Het is best mogelijk dat je aanhangwagen reeds verzekerd is in je polis BA-autoverzekering. We kijken dan ook na in welke mate de aanhangwagen verzekerd is voor eigen schade, alsook of de pech- en de rechtsbijstand opgenomen zijn in de polisvoorwaarden. We kijken ook na of er dekking is als de caravan bijvoorbeeld niet gekoppeld is aan het voertuig en toch schade berokkent (bijvoorbeeld, wanneer hij van een helling op een andere auto botst).
  • Wanneer je je aanhangwagen met een MTM van meer dan 500 kg uitleent aan vrienden of kennissen, meld dit aan ons kantoor. Ook de persoon die de aanhangwagen trekt zal zijn verzekeringsmakelaar op de hoogte moeten brengen. Beide verzekeringsmaatschappijen moeten dus met andere woorden op de hoogte zijn welk voertuig de aanhangwagen trekt.
Voor meer info, neem contact op met ons kantoor.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief