Gepubliceerd op: 20 oktober 2021
Wat moet je doen na een inbraakpoging in je woning?
Je bent slachtoffer van een inbraakpoging. Gelukkig is er niets gestolen. Maar je bent er niet gerust in. Misschien komen de dieven terug? Wat moet je doen?
Verwittig in elk geval de buren en de politie. Ze helpen om verdachte personen in de buurt sneller in de gaten te krijgen. Meld altijd een inbraakpoging aan de politie zelfs als er niets gestolen is. Op die manier krijgt de politie een beeld van mogelijke dievenbenden en verdachten. De gegevens hiervan worden immers in een databank gestoken, waardoor de dieven beter kunnen opgespoord worden.
Het is aangeraden om na de inbraakpoging de sloten te vervangen. Misschien kwamen de dieven op ‘verkenning’ en hebben ze alle info om de volgende keer met het juiste materiaal wel succesrijk in te breken. Daarom vervang je best de sloten door nieuwe, extra beveiligde anti-inbraaksloten.
Een alarmsysteem is een goed systeem om inbraken te vermijden. Er bestaan verschillende types op de markt. Vele systemen zijn verbonden met een controlekamer, die diefstallen of onregelmatigheden vaststelt en indien nodig de politie verwittigt. Naast de kostprijs van de installatie van het alarmsysteem, is er ook nog een maandelijks abonnement, wat gemakkelijk 50 euro en meer per maand kost.
Sluit een diefstalverzekering af als je er nog geen hebt. Deze verzekering dekt ook de schade na een inbraakpoging. Een diefstalverzekering is een bijkomende waarborg in de woningverzekering. De premie hangt af van verschillende variabelen: de waarde van de te verzekeren inboedel, het maximumbedrag per voorwerp, het aantal kamers in de woning, de ligging van de woning, de al dan niet aanwezigheid van een alarminstallatie., … Elke maatschappij heeft zijn eigen berekeningssysteem om de premie te berekenen én de vergoeding bij diefstal te betalen.
De dekkingen van een diefstalverzekering kunnen zeer uitgebreid zijn. Zo is de inboedel van het kot van je studerend kind gedekt en de goederen die je meeneemt op reis of naar je gehuurd vakantieverblijf. Als je op hotel gaat of een appartement huurt in België of in het buitenland, neem je onvermijdelijk een deel van je inboedel mee, zoals kledij, juwelen, een fototoestel… Als er dan zaken worden gestolen uit je hotelkamer, beschouwt je verzekeraar dit als een tijdelijke verplaatsing en wordt de schade vergoed. Ook diefstal in een mobilhome of caravan kan gedekt zijn.
Sommige maatschappijen gaan nog verder, zoals wanneer de stookolietank wordt leeggehaald, de portefeuille uit de locker van de fitness wordt gejat, de handtas met geweld en/of bedreiging op straat van de schouder wordt gerukt of zelfs wanneer de rashond wordt gekidnapt.
Wil je meer info over de diefstalverzekering, aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen.