Gepubliceerd op: 31 oktober 2018

Is de bitcoin een goede investering?

Er wordt steeds meer over virtuele valuta’s zoals de bitcoin gesproken. Zozeer zelfs dat ze populairder worden bij investeerders. Dus, is de bitcoin een belegging als een andere?

Bitcoin, dat in 2009 werd gelanceerd, heeft een versnelling meegemaakt in de marge van de financiële crisis, waardoor sommige beleggers zich hebben afgewend van de traditionele valuta. Het is een virtuele munt die niet bestaat in de vorm van bankbiljetten. Ze bestaat alleen in digitale portfolio's op het internet. Alleen bepaalde producten en diensten op het internet kunnen momenteel in Bitcoin worden betaald. 

De ontwerpers van virtuele valuta’s, zoals de bitcoin (dit is de bekendste, maar er zijn er nog meer) leggen de nadruk op de vrijheid die ermee gepaard gaat: deze valuta worden door een complexe algoritme gegenereerd en kunnen niet door de overheid, een centrale bank of individuen gemanipuleerd worden. Ze brengen geen transactiekosten met zich mee en hun waarde (wisselkoers) wordt bepaald door vraag en aanbod. 

Het is omdat de wisselkoers het afgelopen jaar de lucht is ingegaan dat sommigen meer geïnteresseerd zijn in de bitcoin als beleggingsinstrument, hopend op een veel hoger rendement dan die van klassieke beleggingsproducten. De FSMA – die toezicht houdt op financiële markten – en de Centrale Bank van België waarschuwen echter dat er risico’s verbonden zijn aan virtuele valuta. 

Dergelijke virtuele valuta kopen blijft een risicovolle transactie voor meerdere redenen:
  • virtueel geld wordt niet door een centrale bank of een erkende uitgever van elektronisch geld uitgegeven. Er bestaat geen enkele regelgeving, noch toezicht of controle. In geval van fraude is het dus niet mogelijk om een klacht in te dienen bij een officiële instantie.  
  • virtueel geld is geen legaal betaalmiddel: niemand is verplicht om een betaling te aanvaarden met virtueel geld. 
  • de internetomgeving waarin virtueel geld wordt bijgehouden en verhandeld brengt enkele risico’s mee: het handelsplatform of een digitale portemonnee kunnen gehackt worden of failliet gaan.  
  • de wisselkoersschommelingen van virtueel geld kunnen erg groot zijn en leiden tot belangrijke financiële verliezen. De wisselkoersschommelingen van meer dan 30% in eenzelfde dag zijn geen uitzondering. 
  • bitcoins uitwisselen gebeurt op anonieme wijze. Dat maakt hen bijzonder aantrekkelijk voor criminelen, fraudeurs en witwassers.  
  • beleggingen in virtueel geld worden niet beschermd. In tegenstelling tot geld op een spaarrekening, een termijnrekening of in kasbons dat tot 100.000 euro per financiële instelling en per persoon gewaarborgd wordt. 

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief