Gepubliceerd op: 3 juli 2019

Verplichting rookmelder hangt af van waar je woont

Bij een woningbrand telt elke seconde. Rookmelders kunnen je woning een stuk brandveiliger maken, want ze signaleren onmiddellijk wanneer er rook is. Zo word je op tijd gealarmeerd, ook wanneer je aan het slapen bent. Zelfs waar de wetgever het niet verplicht, raden wij aan om rookmelders te installeren. Een investering van enkele honderden euro’s vermijdt veel menselijke ellende en dodelijke slachtoffers.

De wettelijke regels in verband met de installatie van rookmelders zijn afhankelijk van het gewest. De brandverzekering kan de afwezigheid van rookmelders niet inroepen als motief om de schade niet te vergoeden. Je moet de installatie van de rookmelders zien als een daad van een goede huisvader en een verantwoordelijke verzekerde.

In Wallonië moeten alle woningen beschikken over minstens één optische rookmelder. Het aantal rookmelders hangt af van je type woning: 

Woon je in een appartement dat kleiner is dan 80 m²? Je dient 1 rookmelder te installeren. Is je appartement groter, dan zijn er 2 detectoren verplicht.

Woon je in een huis? 1 rookmelder per bouwlaag is verplicht. Een tussenverdieping wordt hierbij beschouwd als een volwaardige verdieping. Is de oppervlakte van de bouwlaag groter dan 80 m², dan dien je 2 rookmelders te installeren.

Wanneer je volgens deze richtlijnen minstens 4 rookmelders in huis hebt, moeten deze onderling met elkaar in verbinding staan of heb je een gecentraliseerd detectiesysteem nodig.

In het Brusselse gewest moeten alle huurwoningen optische rookmelders hebben langs de evacuatieweg. De evacuatieweg behelst elke ruimte die de bewoner moet afleggen van de slaapkamer naar de uitgang.

In Vlaanderen is de rookmelder verplicht voor:
  • Alle nieuwbouwwoningen.
  • De bestaande woningen die gerenoveerd worden waarvoor er een stedenbouwkundige vergunning nodig is.
  • De woningen die vanaf 1 januari 2013 werden aangekocht via een sociale lening.
  • Alle huurwoningen (sinds 1 januari 2019 moet je op elke bouwlaag minstens 1 rookmelder voorzien) In een woning met studentenkamers moet elke kamer uitgerust zijn met een rookmelder.
  •  Alle Vlaamse woningen tegen 2020.
Type van rookmelder is belangrijk

De rookmelders moeten een bepaald label dragen en aan bepaalde normen voldoen. In Brussel moeten zij bijvoorbeeld BOSEC-gekeurd zijn en voorzien zijn van een lithium  batterij met een levensduur van 5 jaar of aangesloten op het stroomnet en voorzien van een noodbatterij.

In Vlaanderen bijvoorbeeld moeten ze CE gemarkeerd zijn en aan de norm MBN EN 14604 voldoen.

Vooraleer je rookmelders installeert, raden we je aan om de reglementering goed na te lezen of een advies in te winnen bij een specialist.

Wie betaalt?

Wie betaalt de kosten voor de installatie van de rookmelder? De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop- en installatiekosten, de huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud zoals het vervangen van een batterij.

Heb je vragen, aarzel niet om ons te contacteren.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief